نام 81 دانشگاه ایرانی در بین بالاترین های آسیا شریف در جایگاه اول ملی

نام 81 دانشگاه ایرانی در بین بالاترین های آسیا شریف در جایگاه اول ملی این با من: جایگاه مؤسسه های ایرانی در نظام رتبه بندی دانشگاه های آسیایی «مؤسسه آموزش عالی تایمز» در ویرایش 2025 میلادی منتشر گردید.


به گزارش این با من به نقل از ایسنا، به نقل از پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، «مؤسسه آموزش عالی تایمز» در ویرایش ۲۰۲۵ خود که در آخر ماه آوریل ۲۰۲۵ میلادی پخش شده، نام ۸۱ مؤسسه ایرانی را در سیاهه مؤسسه های برتر آسیا منتشر نموده است.
بر اساس این گزارش، دانشگاه صنعتی شریف در جایگاه نخست ملی و ۶۹ آسیا جای گرفته است. جایگاه چهار مؤسسه ایرانی نیز با عنوان «reporter» گزارش شده است. مؤسسه هایی که رتبة آسیایی آنها «reporter» است، آنهایی هستند که داده های خودرا به «مؤسسة آموزش عالی تایمز» داده اند، ولی کمینة ضروری جهت به دست آوردن رتبه آسیایی را نداشته اند. در ویرایش پیشین این نظام رتبه بندی ۷۳ مؤسسه از ایران در بین مؤسسه های برتر آسیا جای گرفته بودند. در نمودار یک، روند سالانه شمار مؤسسه های ایرانی در نظام رتبه بندی دانشگاه های آسیایی «مؤسسه آموزش عالی تایمز» گزارش شده است.


ر پایه نمودار یک، روند سالانه شمار مؤسسه های ایرانی در نظام رتبه بندی دانشگاه های آسیایی «مؤسسه آموزش عالی تایمز» همیشه رشد داشته است و در ویرایش ۲۰۲۵ به ۸۱ مؤسسه رسیده است. روش شناسی رتبه بندی دانشگاه های آسیایی «مؤسسه آموزش عالی تایمز» همانند چارچوبی است که در رتبه بندی جهانی این مؤسسه به کار گرفته می شود، اما وزن فاکتورها بمنظور انعکاس اولویت های مؤسسه های آسیایی تعدیل شده است. در این نظام از ۱۸ شاخص عملکردی متوازن بهره برداری می شود که مقایسه ای جامع برای دانشجویان، محققان، مدیران دانشگاه ها، صنعت، و دولت ها فراهم می آورد. فاکتورهای عملکردی در پنج حوزه دسته بندی شده اند: آموزش (آوازة آموزشی، نسبت استاد به دانشجو، نسبت دانشجوی کارشناسی به دکتری، نسبت دانش آموختگان دکتری به استاد، و درآمدها) با وزن ۵/۲۴ درصد، فضای پژوهشی (حجم، درآمد، و آوازة پژوهشی) با وزن ۲۸ درصد، کیفیت پژوهش (تأثیر استنادی، توان پژوهشی، تعالی پژوهشی، و نفوذ پژوهشی) با وزن ۳۰ درصد، چشم انداز جهانی (اعضای هیات علمی، دانشجویان، و همکاری پژوهشی بین المللی) با وزن ۵/۷ درصد، و تعامل با صنعت (درآمدها و اختراع ها) با وزن ۱۰ درصد. یکی از فاکتورهای فعلی (تحصیل در خارج) هم اکنون وزنی ندارد، اما در آینده ممکنست اثرگذار باشد.
داده های ارزیابی شامل پیمایش آوازة آموزشی و پژوهشی، شمار دانشجویان و اعضاء هیات علمی، درآمد، داده های انتشاراتی (از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ میلادی)، استنادها (از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ میلادی)، و ثبت اختراع است که از منابعی مانند پایگاه اسکوپوس، پیمایش سالانة مؤسسة آموزش عالی تایمز، دفاتر ثبت اختراع جهانی، و پرسشنامه ای گردآوری می شوند که مؤسسه ها تکمیل می کنند. برای دوری از سوگیری، داده ها برمبنای تفاوت های رشته ای و جغرافیایی نرمالسازی شده اند. دانشگاه هایی که کمتر از ۱۰۰۰ مقاله در بازه ۲۰۱۹-۲۰۲۳ منتشر نموده اند یا تمرکز پژوهشی آنها محدود به یک حوزه خاص است، از رتبه بندی حذف شده اند. در جدول یک، رتبه های ملی و آسیایی مؤسسه های ایرانی و در جدول دو، امتیاز آنها در فاکتورهای ارزیابی این نظام رتبه بندی آمده اند.










یرایش ۲۰۲۵ میلادی رتبه بندی دانشگاه های آسیایی با ارزیابی ۸۵۳ دانشگاه از ۳۵ کشور انتشار یافته است. چین با در اختیار داشتن رتبه های اول و دوم و پنج جایگاه در بین ۱۰ دانشگاه برتر، بازهم پیشتاز است، درحالی که سنگاپور، ژاپن و هنگ کنگ نیز در جمع ۱۰ دانشگاه ممتاز قرار دارند. برای نخستین بار، دانشگاه هایی از چهار کشور ازبکستان، بحرین، مغولستان و سوریه در این رتبه بندی حضور یافته اند. همچنین، تمامی شش دانشگاه هنگ کنگی بعد از سال ۲۰۱۷ بار دیگر در جمع ۵۰ دانشگاه برتر جای گرفته اند. از نظر شمار مؤسسه های برتر در نظام رتبه بندی دانشگاه های آسیایی «مؤسسه آموزش عالی تایمز» در ویرایش ۲۰۲۵ میلادی، ایران، بعد از ترکیه در جایگاه پنجم آسیا است. در جدول سه، شمار مؤسسه های کشورهای آسیایی در این نظام رتبه بندی گزارش شده است.




بر پایه ویرایش ۲۰۲۵ میلادی نظام رتبه بندی دانشگاه های آسیایی «مؤسسه آموزش عالی تایمز»، «Tsinghua University» پیشگام است و «Peking University»، «National University of Singapore»، «Nanyang Technological University، Singapore»، «The University of Tokyo»، «University of Hong Kong»، «Fudan University»، «Zhejiang University»، «Chinese University of Hong Kong»، و «Shanghai Jiao Tong University» در جایگاه دوم تا نهم هستند.
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) با ساخت و به روزرسانی ابزارهایی حرفه ای برای ارزیابی و سنجش علم، فناوری، و نوآوری کشور می کوشد تا در حوزه های در پیوند با ماموریت هایش به سیاست گذاران برای برنامه ریزی های درست و کارآمد یاری رساند. این گزارش نیز از انتشارات سامانة جایگاه علم، فناوری، و نوآوری ایران در جهان (نما) است که به پایش و گزارشِ پیرامونِ ۹۰ شاخص مختلف از ۵۵ نهاد جهانی در عرصه های علم، فناوری، و نوآوری می پردازد و در نشانی NEMA.IRANDOC.AC.IR در دسترس همگان است.




منبع:

1404/02/08
10:24:52
5.0 / 5
25
تگهای خبر: آموزش , اطلاعات , ایرانداك , پژوهش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
این با من - انجام پروژه
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

inbaman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت این با من محفوظ است

این با من

انجام پروژه های شما : این با من، تخصص ما، تحقق ایده های شما. انجام پروژه ها باکیفیت و سرعت