مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت اعلام كرد

علل کاهش متقاضی دربرخی رشته های تخصصی

علل کاهش متقاضی دربرخی رشته های تخصصی به گزارش این با من، مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره ی علت کاهش متقاضی برخی رشته های تخصصی اظهار داشت: کاهش متقاضی رشته های تخصصی مانند بیهوشی و اطفال نیز به سبب نظام پرداخت است. این رشته ها از نظر تعداد کشیک، دوره دستیاری، دوره آموزش و میزان فشار روانی دشوار هستند.


دکتر سید امیرپاشا طباییان در گفت و گو با ایسنا، در پاسخ به پرسشی درباره ی بررسی علل کاهش متقاضیان برخی رشته ها مانند جراحی قلب و جراحی اطفال از بعد آموزشی اظهار داشت: در بحث آموزش پزشکی، تمام بخش های وزارت بهداشت در تلاش هستند که با کیفیت ترین آموزش پزشکی ارائه شود. درباب موضوع افزایش ظرفیت ها هم وزارت بهداشت اعلام نمود ابتدا باید زیرساختهای لازم ایجاد شوند.
وی ادامه داد: اگر در کلاسی که ظرفیت صد نفره دارد، ۱۵۰ دانشجو را داشته باشیم، اساسا آموزش تضعیف می شود. اما اگر تجهیزات لازم مانند دانشکده، بیمارستانهای آموزشی، لابراتوار مجهز و یونیت های دندانپزشکی فراهم باشد، افزایش ظرفیت، اتفاق مبارکی است چونکه هرچه پزشک بیشتری داشته باشیم، خدمت رسانی به مردم ساده تر می شود.
مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت با تأکید بر اینکه کیفیت آموزش پزشکی از خطوط قرمز معاونت آموزشی است و بر روی کیفیت آموزش نظارت های جدی وجود دارد، اظهار داشت: گروههای مختلفی در رشته های پزشکی عمومی، دستیاری، پرستاری و دیگر رشته های علوم پزشکی وضعیت هر رشته را از نظر تعداد استادان بررسی می کنند. تمام رشته هایی که در وزارت بهداشت وجود دارند، گروه بورد دارند و این گروه ها متشکل از اعضای هیئت علمی باسابقه و پیشکسوتان این رشته هستند. آنها در کنار وزارت بهداشت، هر ساله رشته ها را از نظر قابلیت جذب دانشجو و یا ادامه تربیت دانشجو ارزیابی می کنند. گاهی اوقات گروههای بورد اعلام می کنند که رشته ای از نظر استاد، تعداد بیمار و آموزش ضعیف است و امسال توانایی پذیرش دانشجو را ندارد. این نظارت ها مرتبا برای آموزش پزشکی وجود دارد و اعتباربخشی های لازم صورت می گیرد.

مشکل رشته های کم متقاضی از نظام پرداخت است
طباییان در ادامه با اشاره به اخبار انتشار یافته درباره ی کاهش متقاضیان برخی رشته ها اظهار داشت: در رشته های تخصصی پایه مانند بیهوشی، طب اورژانس، داخلی، جراحی و زنان با کمبود متقاضی روبرو می باشیم و رشته های فوق تخصصی مانند جراحی قلب، جراحی قفسه سینه و جراحی اطفال نیز خواهان چندانی ندارند. اینکه در رسانه ها گفته می شود رشته قلب متقاضی ندارد به این معنا است که رشته جراحی قلب با کمبود متقاضی روبرو است.
وی افزود: کاهش متقاضی رشته های تخصصی مانند بیهوشی و اطفال نیز به سبب نظام پرداخت است. این رشته ها از نظر تعداد کشیک، دوره دستیاری، دوره آموزش و میزان فشار روانی، "دشوار" هستند. بطور مثال، متخصص طب اورژانس همیشه در اورژانس مشغول به خدمت است و سخت ترین قسمت بیمارستان، اورژانس است. این پزشک تمام زندگی خودرا باید در اورژانس بگذارند، اجازه تاسیس مطب ندارد و کار خصوصی به جز در بیمارستان ها نمی تواند انجام دهد. اگر نظام پرداخت، که بخش کوچکی از آن به وزارت بهداشت مربوط می شود، اصلاح گردد، دلیلی ندارد این رشته ها متقاضی نداشته باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: از جنبه آموزشی نیز کوشش های بسیاری انجام شده است، بطور مثال در گذشته، دانشجویان فقط می توانستند ۵ رشته انتخاب کنند اما ما امسال امکان انتخاب 100 رشته محل را عملی کردیم. علاوه بر آن، بومی سازی و بومی گزینی را به عنوان یک راهکار برای بهره مندی مناطق محروم از متخصصان برگزیده و کوشیدیم سهمیه ای برای افراد بومی ایجاد نماییم.
وی اشاره کرد: ما با تمامی اعضای سه گروه رشته های فوق تخصص جراحی قلب، جراحی قفسه سینه و جراحی اطفال که متقاضی کمی دارند، جلساتی برگزار کردیم. عمده ترین مشکلی که همه گروه ها اعلام کردند، مربوط به نظام پرداخت است. کسی که مدرک فوق تخصص جراحی قلب دارد، چهار سال در رشته جراحی عمومی تحصیل کرده است، سپس باید دوره دستیاری بسیار دشوار جراحی فوق تخصصی قلب را سپری کند. زمانی که این پزشک فارغ التحصیل می شود، درآمد چندانی ندارد و ارزش کارش دیده نمی گردد. این در حالیست که اگر متخصص جراحی باقی می ماند، درآمد بیشتری کسب می کرد.

موضوع مهاجرت استادان علوم پزشکی در دستور کار وزارت بهداشت بوده و هست
مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت درباره ی راهکارهای این وزارتخانه برای جلوگیری از مهاجرت استادان دانشگاه های علوم پزشکی بیان کرد: وزیر بهداشت از روز اولی که عهده دار این سمت شدند، پیگیر موضوع مهاجرت استادان علوم پزشکی بودند و مدتی پیش پیگیری های ایشان به نتیجه رسید و چندین موضوع در این رابطه دنبال شد.
وی افزود: برداشتن سقف کارانه در مناطق محروم و افزایش سقف حقوق و اصلاح پلکانی همچون این موارد بود. در وضعیت پلکانی، هر چه کار بیشتری توسط پزشک صورت گیرد، درآمد وی کمتر می شود. چنین قانونی در هیچ کجا وجود ندارد و قابل قبول نیست. این تصمیم اشتباهی که در دولت قبل گرفته شد، به مهاجرت تعداد زیادی از اعضای هیئت علمی علوم پزشکی منجر گردید. هم اکنون با اصلاح نظام پرداخت و پلکان خیلی از مشکلات حل شده و اگر امکانات دیگری نیز برای اعضای هیئت علمی فراهم گردد، وضعیت بهتر خواهد شد.
طباییان در آخر اشاره کرد: علاوه بر این، ما پزشکان از امکانات این کشور برای پیشرفت بهره برده ایم، ما هم باید این وجدان کاری را داشته باشیم که چون در این کشور آموزش دیده ایم و سطح علمی ما در همین مملکت ارتقاء یافته است، بدین سبب باید بمانیم و به مردم خود خدمت نماییم. گاهی شرایط خوب است و گاهی بد. در چند سال قبل شرایط سخت و دشوار بود اما امیدواریم در دوره وزارت فعلی وضعیت بهتر شود.




منبع:

1401/07/29
12:24:30
5.0 / 5
248
تگهای خبر: آموزش , تخصص , دانشجو , دانشكده
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
این با من - انجام پروژه
inbaman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت این با من محفوظ است

این با من

انجام پروژه های شما