یافته های یك پژوهش از دل گفتگو با پزشكان و پرستاران

تغذیه، حلقه گمشده در مراقبت از مبتلایان به سرطان

تغذیه، حلقه گمشده در مراقبت از مبتلایان به سرطان این با من: طبق بررسی های پژوهشگران، متاسفانه همه روزه بر شمار مبتلایان به سرطان در دنیا افزوده می شود و با وجود پیشرفت های پزشکی، هنوز هم مراقبت های ضروری جهت بهبود کیفیت زندگی این بیماران در خیلی از موارد کافی نیست؛ اما نتایج تحقیقی جدید، بر لزوم توجه ویژه تر به تغذیه برای بهبود روند درمانی این بیماران اشاره شده است.



به گزارش این با من به نقل از ایسنا، سرطان یکی از بیماری های مزمن و غیرواگیر است که می تواند زندگی افراد را به شکل جدی تحت تأثیر قرار دهد. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، تنها در سال ۲۰۲۲، حدود ۲۰ میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا شده اند و نزدیک به ۱۰ میلیون نفر نیز جان خودرا بر اثر آن از دست داده اند. این روند بازهم رو به افزایش است و پیش بینی می شود که تا سال ۲۰۵۰، تعداد مبتلایان جدید به سرطان به بالای ۳۵ میلیون نفر در سال برسد. این مساله زنگ خطری جدی برای سیستم های بهداشتی در سرتاسر جهان است. در ایران نیز طی یک دهه گذشته، سرطان به دومین عامل مرگ ومیر تبدیل گشته و نگرانی های فراوانی را در جامعه پزشکی و خانواده ها بوجود آورده است.

با این حال، موضوعی که کمتر به آن توجه شده، وضعیت تغذیه بیماران دچار سرطان است. تغذیه درست اهمیت بالای ی در افزایش مقاومت بدن در مقابل عوارض درمان، کاهش ضعف عمومی، بهبود کیفیت زندگی و حتی افزایش طول عمر بیماران دارد. متاسفانه، مراقبت های تغذیه ای اغلب در حاشیه خدمات درمانی قرار دارند. این در شرایطی است که خیلی از بیماران گرفتار مشکلات تغذیه ای، کاهش وزن شدید و ضعف جسمی می شوند. توجه به این بخش از درمان می تواند نقش مهمی در حمایت جامع از بیماران ایفا کند. شناخت دقیق نیازهای تغذیه ای بیماران سرطانی و مرتفع ساختن آنها، یکی از قدمهای کلیدی در بهبود مراقبت های حمایتی است.

در همین راستا، آرزو حقیقیان رودسری، استادیار گروه تغذیه در جامعه از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به همراه دو تن از همکارانش و با همکاری دانشگاه های علوم پزشکی ایران و شیراز، پژوهشی انجام داده اند تا دیدگاه متخصصان مختلف درباره ی چگونگی بهبود وضعیت تغذیه بیماران دچار سرطان را بررسی نمایند. در این مطالعه سعی شده که با شنیدن نظرات افراد حاضر در خط مقدم مراقبت از بیماران، راهکارهایی برای بهبود شرایط تغذیه آنها پیدا شود.

برای انجام این تحقیق، پژوهشگران از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده کردند. آنها با ۱۶ نفر از پزشکان متخصص سرطان (آنکولوژی)، پرستاران بخش سرطان و متخصصان تغذیه گفتگو کردند.

یافته های این مطالعه نشان دادند که برای بهبود وضعیت تغذیه بیماران دچار سرطان، اقدامات مختلفی باید صورت گیرد. همچون این اقدامات می توان به حضور فعال متخصص تغذیه در تیم درمان، بهبود مدیریت تهیه و توزیع غذا در بیمارستان ها، آموزش بیماران و کادر درمان، مشارکت سازمان های حمایتی و جذب نیروی انسانی بیشتر اشاره نمود.

محققان به این نتیجه رسیدند که چالش های مربوط به تغذیه بیماران سرطانی، تنها با یک راهکار ساده قابل حل نیست. این مشکلات ابعاد مختلفی دارند و برای برطرف شدن آنها باید بودجه کافی اختصاص پیدا کند، مردم بوسیله خیریه ها و سازمان های غیر دولتی مشارکت داشته باشند و هماهنگی گسترده ای میان دانشگاه ها، مراکز درمانی و نهادهای سلامت برقرار شود.

در بخش های تکمیلی پژوهش نیز تاکید شده که کمبود نیروی متخصص، ناآگاهی برخی بیماران و حتی کادر درمان، نبود زیرساخت مناسب برای توزیع غذای باکیفیت، و مشکلات مدیریتی همچون موانع جدی در راه مراقبت تغذیه ای از بیماران سرطانی است.

همچنین گفته شده که مشارکت بین المللی و استفاده از تجربیات سایر کشورها نیز می تواند به بهبود وضعیت کمک نماید. محققان اعتقاد دارند که تغذیه بیماران نباید به پس از درمان محدود شود و باید از همان زمان تشخیص شروع شده و تا آخر عمر ادامه پیدا کند.

مقاله علمی پژوهشی حاصل از این مطالعه در مجله «تحقیقات نظام سلامت» انتشار یافته است. این نشریه وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است و به انتشار پژوهش های علمی در حوزه های بهداشت و درمان می پردازد.





منبع:

1404/03/25
14:16:01
5.0 / 5
203
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , تخصص , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۱
این با من - انجام پروژه
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

inbaman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت این با من محفوظ است

این با من

انجام پروژه های شما : این با من، تخصص ما، تحقق ایده های شما. انجام پروژه ها باکیفیت و سرعت