براساس نتایج پژوهش محققان قطب اقتصاد كشاورزی كشور پیشنهاد شد

اجرای طرحی جامع بلندمدت در جهت بهبود نرخ رشد بهره وری کل عوامل تولید در قسمت کشاورزی

اجرای طرحی جامع بلندمدت در جهت بهبود نرخ رشد بهره وری کل عوامل تولید در قسمت کشاورزی به گزارش این با من، برپایه نتایج پژوهشی محققان قطب اقتصاد کشاورزی کشور به مسؤلان پیشنهاد دادند که طرحی جامع و استراتژیک بلندمدت در جهت بهبود نرخ رشد بهره وری کل عوامل تولید در قسمت کشاورزی توسط مرکز ملی بهره وری ایران و با همکاری وزارت جهاد کشاورزی اجرا شود.



به گزارش این با من به نقل از ایسنا، پژوهشگران قطب اقتصاد کشاورزی کشور، پژوهشی را با عنوان «تجزیه و تحلیل بهره وری عوامل تولید در قسمت کشاورزی ایران در قالب الگوی داده – ستاده» و با هدف اصلی تحلیل و بررسی بهره وری عوامل تولید در قسمت کشاورزی ایران طی دوره ی ۸۰- ۱۳۶۵ انجام دادند.

نتایج این مطالعه نشان داد که در کل اقتصاد، طی دوره ۱۳۸۰-۱۳۶۵ بهره وری عوامل اولیه تولید رشد داشته؛ اما بهره وری نهاده های واسطه ای کاسته شده است. این در حالیست که بهره وری کل عوامل تولید در طول دوره مورد بررسی با استفاده از هر دو روش مورد استفاده در این مطالعه روند کاهشی را نشان داده است.

لذا همانگونه که در کل اقتصاد، استنباط می شود، رشد بهره وری جزئی دو عامل سرمایه و کار تأثیری بر افزایش بهره وری کل نداشته و کاهش بهرهوری کل بیشتر متأثر از کاهش بهره وری در استفاده از نهاده های واسطه ای بوده است.

بنابراین توجه به کیفیت نهاده های واسطه ای و پیشگیری از ضایعات و استفاده کارآ از این نهاده ها از راه ارتقای مدیریت واحدهای تولیدی و استفاده از نیروی کار متخصص بسیار لازم است و می تواند موجبات رشد بهره وری را در کل اقتصاد فراهم آورد.

در بخش کشاورزی، نتایج به طور کلی نشان داد که طی دوره مورد مطالعه گرچه بهره وری برخی نهاده ها افرایش یافته، اما بهره وری کل عوامل تولید در همه زیر بخش های کشاورزی غیر از زیر بخش دام و شکار، در این دوره کاسته شده است. ازاین رو میتوان چنین نتیجه گیری کرد که افزایش بهره وری جزئی برخی نهاده ها، باعث بهبود وضعیت(افزایش بهره وری کل) نشده بلکه به سبب جانشینی عوامل و استفاده نکردن بهینه از منابع بوده است.

ادامه چنین روندی با عنایت به کمبود منابع تولید در قسمت کشاورزی و بعلاوه جمعیت فزاینده، تولید این بخش را گرفتار مشکل خواهد نمود ازاین رو سیاستگذاران عرصه بخش کشاورزی باید تمهیداتی جهت پیشگیری از روند کاهش بهره وری در زیر بخش ها و استفاده بهتر از منابع بیندیشند.

رشد بخش کشاورزی برای ایجاد امنیت غذایی، بهبود توزیع درآمد و داشتن پتانسیل صادراتی بالا اهمیت بسزایی دارد. با عنایت به کمیابی عوامل تولید، افزایش بهره وری بعنوان بهترین روش دستیابی به رشد بخش کشاورزی ضروری می باشد. دستیابی به رشد مناسب بهره وری در قسمت های اقتصادی نیازمند داشتن تصویری واضح از میزان و رشد بهره وری کل عوامل تولید و بهره وری هریک از منابع تولیدی به صورت مجزا در این بخش هاست.

از این رو هدف مطالعه حاضر، تحلیل و بررسی بهره وری عوامل تولید در قسمت کشاورزی ایران به تفکیک زیر بخش های آن (زراعت و باغداری، دام و طیور، پرورش آبزیان و جنگلداری) طی دوره ۸۰-۱۳۶۵ است. در این خصوص بهره وری جزئی و بهره وری کل عوامل تولید از راه دو شاخص یکی شاخصی ساده بر مبنای میانگین موزون نهاده ها و دیگری شاخص «ترنکوئیست- تیل» بر اساس جداول «داده – ستانده» محاسبه شد. بعلاوه رشد بهره وری کل عوامل تولید به رشد بهرهوری نهاده های نیروی کار، سرمایه، زمین و عوامل واسطه تجزیه شد. به این منظور از جداول داده - ستانده سالهای ۱۳۶۵، ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰ مرکز آمار ایران که به قیمت ثابت تبدیل گشته است، بهره گرفته شد. بخش های اقتصادی در جداول یاد شده به ۲۰ بخش تجمیع شدند و نتایج فوق بدست آمد.




1402/12/25
12:12:22
5.0 / 5
162
تگهای خبر: پژوهش , تخصص , كیفیت , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
این با من - انجام پروژه
inbaman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت این با من محفوظ است

این با من

انجام پروژه های شما