خلاقیت در رفع مشكلات كسب و كار بررسی گردید

خلاقیت در رفع مشكلات كسب و كار بررسی گردید به گزارش این با من ایسنا/قم مدیر مركز نوآوری دانشگاه علم و صنعت اظهار داشت: ترس از اشتباه و شكست، صرفاً به دنبال یك چاره صحیح گشتن، اضافه كردن مفروضات نادرست به مسئله، تقلید كوركورانه از قواعد و بیش از اندازه منطقی بودن از موانع خلاقیت محسوب می شود.


نخستین و دومین دورهمی كسب و كارهای نوپای قرآنی با موضوع «خلاقیت و چالش های سازمانی» و «اعتبارسنجی ایده ها»، عصرروز گذشتهدر مركز رشد فناوری های اطلاعات جهاد دانشگاهی قم انجام شد.
در نخستین دورهی كه در نوبت اول برگزار شد، محمدابراهیم دهدشتی، مدیر مركز نوآوری دانشگاه علم وصنعت بعنوان مدرس این كارگاه درباره كارآفرینی اظهار داشت: یكی از موضوعاتی كه در كارآفرینی ذهن هر انسانی را درگیر می كند، ایده های جذاب و كارساز است كه منشأ آن ذهن خلاق و فعال است.
دهدشتی با تاكید بر اینكه خلاقیت یك خاصیت اكتسابی است و به معنای نگاه كردن متفاوت به مسئله و رسیدن به یك چاره جدید است، اضافه كرد: ذهن انسان های خلاق دارای چهار مؤلفه سیالی ذهن، ابتكار، انعطاف پذیری و بسط است و اگر فردی تمام این مؤلفه ها را به یك میزان داشته باشد، فرد خلاقی است.
وی با اشاره به اینكه منظور از سیالی ذهن، ارائه راهكارهای مختلفی در حل مسئله است كه هرچقدر بیشتر ایده تولید نماییم سیالی ذهن انسان بیشتر است، اظهار داشت: ابتكار به معنای ارائه ایده های نو، بدیع و خلاف عادت رایج است.
دهدشتی با اشاره به اینكه انعطاف پذیری به معنای توانایی ارائه راهكارهای مختلف برای حل مسائل است، اضافه كرد: بسط به معنای توانایی توجه به جزئیات و بسط ایده ها به یك نتیجه خوب است؛ انسان هایی كه در ایران زندگی می كنند معمولا بسط ضعیفی دارند كه علت اصلی آن است كه قدرت تصمیم گیری برای آینده خود ندارند.
مدیر مركز نوآوری دانشگاه با اشاره به اینكه آزمون تُرَنس، آزمونی برای سنجش میزان بسط هر فرد است، درباب تكنیك های خلاقیت اظهار داشت: ۴۵۰ تكنیك خلاقیت در ایران ترجمه شده است كه تكنیك اسكمپر برای كسانی كه قصد ثبت اختراع دارند مورد استفاده قرار می گیرند.
وی با اشاره به اینكه افزایش سن، منجر به كاهش خلاقیت می شود، بیان كرد: در تكنیك اسكمپر نخستین مؤلفه جایگزینی است؛ یعنی جایگزینی یك روش با اهتمام و خطاست كه همه ما می توانیم در زندگی روزمره خود آنرا به كار بریم.
دهدشتی با اشاره به اینكه تركیب كردن، مؤلفه دوم این تكنیك است، اظهار نمود: بیشتر ایده ها بوسیله تركیب به دست می آیند؛ اقتباس، تعدیل و سازگاری مؤلفه، دیگر این تكنیك است و در هر گونه كوشش برای ایده پردازی، بهتر است تمام مشابهات ممكن، جست و جو شود برای اینكه بیشتر ایده ها و اختراعات تا درجه ای اقتباس شده اند.
مدیر مركز نوآوری دانشگاه علم و صنعت با اشاره به اینكه بزرگ سازی، مولفه چهارم تكنیك اسكمپر است، افزود: یكی از شیوه های اساسی و مهم در خلاقیت و ایده پردازی جستجوی كاربردهای دیگر و جدید برای محصولات و خدمات موجود است.
دهدشتی با اشاره به اینكه حذف یا كوچك كردن، از دیگر مؤلفه های مورد بررسی در تكنیك اسكمپر است، اظهار نمود: حذف به معنای ساده كردن قسمتی از ابتكار در صنایع است و تقریباً به مواردی اشاره دراد كه باید حذف شود. ساده كردن در طراحی امر خوبی است اما در تولید اهمیت بسیاری دارد.
وی با اشاره به اینكه معكوس سازی یا چیدمان مجدد، آخرین مؤلفه در این تكنیك محسوب می شود، افزود: داشتن نگاه معكوس و قلب، همان معكوس سازی است این نوع نگاه، نگاهی مبتنی بر اهتمام و خطاست كه همه ما می توانیم در زندگی روزمره خود آنرا به كار بریم.
بعد از اختتام بخش اول، دهدشتی در دومین دورهمی كسب و كارهای نوپای قرآنی كه بعدازظهر همان روز برگزار شد، اظهار داشت: ترس از اشتباه و شكست، صرفاً به دنبال یك چاره صحیح گشتن، اضافه كردن مفروضات نادرست به مسئله، دنبال كردن كوركورانه قواعد، بیش از اندازه منطقی بودن، بیهوده انگاشتن بازی كردن، ترس از احمق جلوه كردن، پرهیز از ابهام، تفكر منفی، عدم توانایی جدا كردن سوژه اصلی از زمینه و گمان به این مساله كه «من خلاق نیستم» از موانع خلاقیت به حساب می رود.
وی تصریح كرد: بزرگترین مانع خلاقیت، غالب و چارجوب فكری است؛ برای مثال یك شخصی عادت دارد روزانه یك سری كارها را انجام دهد و برای چنین شخصی دشوار است كه عادات روزمره اش را تغییر دهد و به اتفاقات جدید فكر كند.
مدیر مركز نوآوری دانشگاه علم وصنعت بیان كرد: یكی دیگر از تكنیك های خلاقیت، بارش فكری است كه در آن ۱۰ قانون وجود دارد كه نقض نكردن ایده شخص پیش از خود، تمسخر نكردن ایده ها، صحبت نكردن با یكدیگر، رعایت نوبت و.. همچون این قانون هاست.
وی درباب (mind map) ) یا نقشه ذهنی كه یكی دیگر از تكنیك های خلاقیت جهت تقویت بسط است، اظهار داشت: نقشه ذهنی یكی از پركاربرد ترین روش های یادگیری حال حاضر جهان است، روشی كاملا علمی و كاربردی كه بوسیله آن میزان یادگیری و اثرپذیری مغز انسان چندین برابر خواهد شد و یك نمودار درختی است كه برای بیان كردن كلمات، ایده ها، فعالیت ها یا موارد دیگر مربوط به یك كلید واژه یا ایده مورد استفاده قرار می گیرد و در این نقشه تمامی مسیرهای منتهی به هدف را با ذكر جزئیات می نویسیم و در نهایت به ما كمك می نماید تا مسیر خودرا برای رسیدن به هدف با جزئیات دقیق و اموری كه باید انجام دهیم، انتخاب نماییم.
دهدشتی با اشاره به اینكه كسب و كار از یك ایده خوب شروع می شود، اظهار داشت: ایده و خلاقیت قدم اول در كسب و كار و اعتبارسنجی قدم دوم كسب و كار است، قدم سوم در كسب و كار طراحی ارزش پیشنهادی علتی است كه مشتری برای آن حاضر است پول پرداخت كند.
وی اشاره كرد: اعتبارسنجی درباب این مساله صحبت می كند كه آیا مردمی كه در بازار هستند، همان گونه فكر می كنند كه من فكر می كنم؟؛ هر شخص چون خود صاحب ایده است نسبت به ایده حساسیت دارد مانند یك مادر نسبت به فرزند.
مدرس این كارگاه تصریح كرد: در كشورهای خارجی، ایده به تنهایی هیچ ارزشی ندارد و هیچ ساز و كاری در دنیا برای ثبت ایده صرف وجود ندارد و قاعده بر این است كه اگر شما ایده ای ارائه دادید( بدون آن كه اقدامی انجام دهید) و تا سه سال از آن ایده استفاده نكردید، اگر كسی از آن ایده بهره برد و به مرحله اجرا و بهره برداری رساند، شما حق شكایت ندارید.




منبع:

1398/11/16
23:48:06
5.0 / 5
4288
تگهای خبر: آزمون , اطلاعات , جهاد دانشگاهی , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۴
این با من - انجام پروژه
inbaman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت این با من محفوظ است

این با من

انجام پروژه های شما