در یك تحقیق دانشگاهی صورت گرفت؛

بررسی نظر دانشجویان دانشگاه های تهران نسبت به خانواده

بررسی نظر دانشجویان دانشگاه های تهران نسبت به خانواده به گزارش این با من یک جامعه شناس با اشاره به پژوهشی که به بررسی ذهنیت دانشجویان دانشگاه های تهران نسبت به خانواده انجام داده، اظهار داشت: براین اساس، ترجیح بیشتر دانشجویان پی ریزی خانواده هایی برابرتر و صمیمی تر است.



به گزارش این با من به نقل از مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی، خدیجه کشاورز، با عرضه یافته های این مطالعه در پنجمین همایش ملی «پژوهش اجتماعی و فرهنگی در جامعه ایران» اظهار داشت: جایگاه و نقش زنان برای خانواده از اهمیتی کلیدی برخوردار بوده است. بنابراین، تغییر این جایگاه و نوع نگرش به نقش های هر دو جنس و خصوصاً زنان، تاثیر بسزایی در آینده یک جامعه، خانواده و مناسبات جنسیتی بر جای خواهد گذاشت.
وی افزود: به نظر می آید دانشجویان بعنوان گروه های آینده ساز بر تحولات جامعه ایرانی تأثیرات عمیق و پایداری خواهند داشت. ازاین رو شناخت تصورات و ذهنیات آنها درباره خانواده و هم پیگیری تغییر و تحولات نگرشی آنها در این خصوص، نه تنها تصویر روشن تری از اشکال و ساختار قدرت و مسائل خانواده ایرانی در آینده خواهد داد، بلکه بر آینده پر از ابهام و پیچیده جنسیت هم پرتو می افکند.
وی ضمن اشاره به اینکه دوران دانشجویی، خصوصاً در ایران بعنوان مرحله ای شناخته می شود که افراد، اولین ارتباطات جدی میان جنسیتی خویش را تجربه می کنند و معمولاً بعد از گذر از این مرحله وارد زندگی خانوادگی می شوند، عنوان کرد: چه بسا، دانشگاه هم بعنوان یکی از مهم ترین بازارهای ازدواج در ایران، خود، بستری برای جرح و تعدیل تصورات و رویکردهای دختران و پسران به خانواده است.
مدیر گروه مطالعات زنان مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی اضافه کرد: شناخت ذهنیت دانشجویان نسبت به خانواده به این علت حائز اهمیت می باشد که از یک سو میتوان به وضوح اثر جامعه پذیری و ارزش های منتقل شده به نسل جوان را مشاهده کرد و از طرفی، با استخراج مدلهای مفهومی که ذهن افراد با آنها درگیر است، میتوان اشکال خانواده، مسائل و موضوعات و چالش های احتمالی جنسیت را در آینده رصد و پیش بینی نمود.
این جامعه شناس که در پژوهش خود با نگاهی کیفی به دنبال فهم نگاه دختران و پسران دانشجو به خانواده و مناسبات میان زن و مرد و فهم وجوه تمایز و تشابه نگرش های زنان و مردان دانشجو نسبت به خانواده بوده از میان دانشجویان سه دانشگاه تهران، صنعتی امیر کبیر و الزهرا با ۳۲ دانشجوی دختر و پسر مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام داده است.
وی ارزش تحلیلی انتخاب دانشگاه تهران را سابقه طولانی تأسیس و تنوع رشته هایی می داند که در این دانشگاه مادر وجود دارد. دانشگاه امیرکبیر بعنوان یکی از مهم ترین قطب های علوم فنی و مهندسی در کشور به علت ساختار منحصراً فنی آنکه سبب شده در بیشتر رشته ها اکثریت با پسران باشد انتخاب شده تا تجربه پسران و دختران دانشگاه امیرکبیر از منظر یک اقلیت (دختران) یا بودن در موقعیت اکثریت (پسران) بررسی و تأثیری که فضای دانشگاه بر شکل گیری هویت جنسیتی و نوع نگاه افراد به روابط جنسیتی می گذارد، ارزیابی شود، ضمن اینکه، امکان تحلیل تأثیرگذاری رشته تحصیلی بر نگرش افراد را هم فراهم نموده است
این جامعه شناس اضافه کرد: پژوهشگر در کنار دیدن تجربه زیسته دانشجویان در فضای متنوع دانشگاه تهران و جو منحصراً فنی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تجربه منحصر به فرد دانشجویان در دانشگاه تک جنسیتی الزهرا را هم به شکلی حائز اهمیت دیده است.
کشاورز با اشاره به اینکه انتخاب دختران و پسران از دو مقطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی، تنوع سنی و تجربیات متفاوتی را برای این مطالعه فراهم نموده، تصریح کرد: انتخاب ترکیب متنوعی از مصاحبه شوندگان از نظر گرایش مذهبی، منزلت اجتماعی و پایگاه طبقاتی به علت تأثیرگذاری محل زندگی خانواده و محل تحصیل بر تجربه و درک دانشجویان بومی و غیر بومی هم یکی دیگر از محورهای مورد توجه در انتخاب نمونه دانشجویی و تحلیل نهایی پژوهش بوده است.
وی ضمن اشاره به اینکه تمام مصاحبه ها در خرداد و تیر ۱۳۹۹ انجام شده و برای تحلیل داده ها هم از روش تحلیل تماتیک یا تحلیل مضمون استفاده شده، تصریح کرد: یافته های پژوهش ما نشان می دهند که در بین اغلب پسران مشارکت کننده در پژوهش همچون دختران، نگاه نسبت به خانواده مثبت است. بیشتر آنان خانواده را مأمنی امن و آرامش بخش می خواهند که فرصت های رشد و بالندگی را برای اعضایش فراهم آورد. بخش مهمی از مشارکت کنندگان ما به خانواده های پدرسالار نقد دارند و برای خودشان خانواده هایی برابرتر مطالبه می کنند.
به گفته کشاورز، رابطه فردادست – فرودست و مردانه – زنانه در جنبه های مهمی از زندگی برای بخش مهمی از مشارکت کنندگان زیر سوال رفته است، گرچه این گرایش همچنان در بین بخشی از مشارکت کنندگان وجود دارد. حفظ استقلال و فردیت در خانواده هم برای بخش مهمی از مشارکت کنندگان شامل دختر و پسر اهمیت دارد. برای بخشی از آنان، حفظ فردیت چنان مهم می شود که خانواده را محدودکننده ارزیابی می کنند.
استادیار جامعه شناسی مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی خاطرنشان کرد: در این پژوهش دانشجویان پسری بودند که گرچه در بعضی حوزه ها با ارزش هایی که بر فرودستی زنان استوارند، همراهی ندارند، اما در بعضی حوزه ها وضع موجود را می پذیرند و آنرا قوام و دوام می بخشند. در بین مردان مشارکت کننده در پژوهش، برخی همچنان طرفدار خانواده ای با نقش های تثبیت شده زن و مرد هستند. آنان به روابط فرادست – فرودست میان زن و مرد در زندگی خانوادگی باور دارند و به دنبال شکل دادن خانواده هایی هستند که در آنها مرد، نان آور است و زن خانه دار.
وی با اشاره به اینکه بیشتر مشارکت کنندگان نقدهایی به روابط والدین خود دارند، تصریح کرد: دانشجویان در خوانشی که از روابط والدین خود دارند، مواردی را می پسندند و دوست دارند در زندگی خودشان بازتولید کنند و مواردی را نمی پسندند.
این جامعه شناس افزود: بعضی از آنان بخصوص دختران مشارکت کننده به موقعیت فرودست مادرشان اعتراض دارند و برای خود در جستجوی روابط برابرانه تر هستند. برخی به تقسیم کار جنسی موجود در خانواده هایشان نقد دارند. تفاوت های فکری و اعتقادی میان والدینشان را نمی پسندند، ازاین رو در جستجوی زوج هایی همفکر برای خود می گردند و بالاخره اغلب مشارکت کنندگان، ازدواج سنتی را بر نمی تابند.


منبع:

1399/12/18
10:25:31
0.0 / 5
1315
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
این با من - انجام پروژه
inbaman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت این با من محفوظ است

این با من

انجام پروژه های شما