رویدادهای نجومی ۱۰ روز نخست بهمن ماه؛

امشب سیاره گریزپای منظومه شمسی از خورشید دور می شود

امشب سیاره گریزپای منظومه شمسی از خورشید دور می شود به گزارش این با من اصفهان یک مدرس و پژوهشگر نجوم با اشاره به دور شدن سیاره عطارد یا تیر از خورشید، اظهار داشت: این پدیده فرصت مناسبی برای رصد کوچکترین سیاره منظومه خورشیدی است.


عمران مرادی در گفت و گو با ایسنا درباب با اهمیت ترین پدیده های نجومی بهمن ماه، اظهار نمود: پنجم بهمن ماه سیاره تیر یا عطارد در بیشترین کشیدگی شرقی قرار خواهد گرفت و فرصت خوبی برای رصد این سیاره نزدیک به خورشید فراهم می شود.
وی اظهار داشت: عطارد نزدیکترین سیاره در حال گردش به دور خورشید است که همراه با سیاره ناهید یا زهره جزء سیاره های داخلی منظومه خورشیدی است که بین زمین و خورشید قرار دارند.
عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان در توضیح پدیده بیشترین کشیدگی سیاره، اشاره کرد: در حالت عادی این دو سیاره بسیاری از خورشید فاصله نمی گیرند و شرایط رصدی آنها فراهم نیست. در تاریخ پنجم بهمن ماه عطارد در بیشترین کشیدگی شرقی و بیشترین فاصله خود با خورشید قرار می گیرد.
مرادی اضافه کرد: سیارات منظومه خورشیدی به دو دسته داخلی (بین زمین و خورشید که نزدیک به خورشید به دور آن می گردند) و خارجی (سیاره هایی که دور از خورشید به دور آن می گردند) تقسیم می شوند که زهره و عطارد سیارات داخلی و مشتری، کیوان یا زحل، اورانوس، نپتون و پلوتون سیاره های خارجی هستند.
وی با اعلان اینکه سیارات خارجی در مدار گردش خود، گاهی در حالت مقابله قرار می گیرند، اشاره کرد: این اتفاق برای سیارات داخلی نمی افتد و در حقیقت سیارات داخلی زیاد در آسمان ارتفاع نمی گیرند.
پنجم بهمن ماه؛ عطارد در بیشترین کشیدگی شرقی
این پژوهشگر نجوم اظهار داشت: سیاره عطارد در تاریخ پنجم بهمن ماه، پس از غروب خورشید تا ساعاتی در افق غرب قابل رصد است و علاقه مندان به رصد این سیاره می توانند در حالت افق غرب باز در نقطه ای که خورشید غروب می کند این سیاره را مشاهده کنند.
مرادی با اعلان اینکه این سیاره عطارد که به سیاره گریزپای منظومه شمسی هر ۸۸ روز یک دفعه به دور خورشید دور می زند، اشاره کرد: هرچه اجرام به خورشید نزدیکتر باشند حرکت مداری آنها به دور خورشید تندتر است که این خاصیت بر طبق نیرویی در فیزیک است. اگر حرکت تند نباشد، سیاره در نهایت جذب خورشید می شود و سقوط می کند، اما با حرکت تند سیاره نیروی گریز از مرکز ایجاد می شود و سیاره به صورت پایدار در مدار خود، به دور خورشید می ماند.
وی توضیح داد: هرچه سیارات از خورشید دورتر می شوند، حرکت آنها به دور خورشید کندتر می شود، برای اینکه از میدان گرانش خورشید دورتر می شوند و برای ثابت ماندن در مدار گردش خورشید نباید حرکت تندی داشته باشند.
این پژوهشگر نجوم اضافه کرد: برای مثال حرکت زمین به دور خورشید یکسال یا ۳۶۵ روز به طول می انجامد، اگر زمین تندتر حرکت می کرد از خورشید دور می شد و اگر کندتر حرکت می کرد، سقوط می کرد و جذب خورشید می شد.
مرادی همین طور اظهار داشت: سیاره عطارد جو ندارد و از ین جهت، سطح دما در روزها و شب های آن با اختلاف بالایی هم راه است. روزها بسیار داغ و شب ها بسیار سرد است، برای اینکه به سبب نبود جو اطراف سیاره، دمای هوا در سطح سیاره باقی نمی ماند. از طرف دیگر در سطح عطارد به سبب نبود جو، حفره های بسیاری که ناشی از برخورد شهاب سنگ ها است، وجود دارد و این سیاره ظاهری شبیه به ماه دارد.
هفتم بهمن ماه؛ اختفای خراشان ماه و خوشه ستاره ای باز M۳۵
وی دیگر رویداد نجومی این هفته را پدیده اختفای خراشان ماه و خوشه ستاره ای باز M۳۵ اعلام نمود و اظهار داشت: هفتم بهمن ماه در ساعت ۴: ۲۲ بامداد، این پدیده قابل رصد است.
عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان با تاکید براینکه پدیده اختفا، رویدادی مختص منجمان حرفه ای است، اظهار نمود: اختفا، زمانی رخ می دهد که یک جرم از روبروی جرم دیگری در آسمان در امتداد دید ما عبور کند و برای لحظات جرم زیرین مشاهده نشود. اختفای خراشان به ابزار رصدی دقیق نیاز دارد و در این پدیده یک جرم آسمانی از حاشیه لبه ماه عبور می کند و در این حالت گاهی جرم پنهان و گاهی آشکار می شود.
مرادی با اعلان اینکه خوشه های ستاره ای به تعداد زیادی از ستارگان که از یک سحابی بزرگ متولد شده اند، گفته می شود، اشاره کرد: اگر خوشه ستاره ای به شکل کروی باشد، خوشه ستاره ای بسته و اگر در حالت منظم نباشد، به آن خوشه ستاره ای باز می گوییم.
وی در توضیح خوشه ستاره ای باز M۳۵، اظهار داشت: در صورت فلکی دو پیکر یا جوزا قرار گرفته و در فاصله ۲۸۰۰ سال نوری از زمین قرار دارد که بین ۱۶۰۰ تا ۳۲۰۰ برابر جرم خورشید در آن جای می گیرد.
هشتم بهمن ماه؛ ملاقات ماه و ستاره درخشان پولوکس
این پژوهشگر نجوم همین طور اشاره کرد: هشتم بهمن در ساعت ۱۸: ۴۵ ماه در کنار ستاره پولوکس قرار می گیرد. پولوکس ستاره ای درخشان از صورت فلکی جوزا یا دو پیکر است که این صورت فلکی متناظر با طالع خرداد است.
وی در توضیح این ستاره، اظهار داشت: پولوکس ستاره ای طلایی رنگ مایل به نارنجی در کنار دوقلوی آسمانی مایل به آبی اش، «کاستور» است. دمای آن بسیار بالا است و ۳۴ سال نوری با ما فاصله دارد. جرم آن دو برابر جرم خورشید و قطرش ۹ برابر خورشید است. پولوکس سی برابر خورشید در نور مرئی درخشندگی دارد.
مرادی با اعلان اینکه در اطراف پولوکس یک سیاره فراخورشیدی در حال گردش است، اشاره کرد: نکته جالب درباب این ستاره این است که در اطراف آن سیاره ای با حداقل دو و سه دهم جرم مشتری در حال گردش است که دوره تناوب آن ۵۹۰ روز است.




منبع:

1399/11/05
21:45:02
0.0 / 5
996
تگهای خبر: پژوهش , علم , مناسب
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۵
این با من - انجام پروژه
inbaman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت این با من محفوظ است

این با من

انجام پروژه های شما